Etusivu » Tahto

Tahto

Jalkaväen taistelijoiden taistelutahto on keskeinen ja välttämätön tekijä heidän suorituskyvyssään. Taistelutahto kuvaa sotilaan sisäistä halua ja valmiutta taistella vihollista vastaan ja saavuttaa asetetut tavoitteet, vaikka tilanne olisi vaarallinen, fyysisesti rasittava tai henkisesti kuormittava.

Finns ready to fight for their country

Finnish military defence is based on general conscription[1] and strong willingness across the population to [...]

Lue artikkeli

Mikä on jalkaväki?

Jalkaväki on pääaselaji, joka muodostaa joukkojen iskevän osan. Jalkaväen tehtävänä taistelussa on lyödä tai torjua vastustaja yhteistoiminnassa muiden aselajien kanssa. Jalkaväen taistelu perustuu tulen ja liikkeen yhteisvaikutukseen, toimintaympäristön tehokkaaseen hyväksikäyttöön sekä kykyyn suojautua. Menestyminen taistelussa edellyttää jokaiselta jalkaväkisotilaalta tahtoa, taitoa, rohkeutta ja toimintakykyä.

Jalkaväki on siellä missä taistelut ratkaistaan. Jalkaväki ottaa vastaan taistelukentän kovimmat rasitukset.

Jalkaväen koulutushaarat ovat jääkäri (panssarijääkäri, kaupunkijääkäri, rannikkojääkäri, rajajääkäri ja laskuvarjojääkäri), panssari, panssarintorjunta, kranaatinheitin, tiedustelu, sissi, sotilaspoliisi, koiranohjaaja ja erikoisjoukot, johon kuuluvat rajajoukot.

Miten jalkaväkeen pääsee?

Kutsunnoissa vaikutat palveluspaikkaan

Kutsuntoihin tulee valmistautua tutustumalla eri palvelustehtäviin. Parhaiten pääset itsellesi mieluisiin tehtäviin, jos osaat jo kutsunnoissa toivoa tiettyä palveluspaikkaa tai -tehtävää.

Kutsuntatilaisuudessa tarkistetaan henkilötietosi, terveydentilasi ja kuullaan varusmiespalvelusta koskevat toiveesi. Kutsunnoissa käytettävissä olevien tietojen pohjalta määritetään sopivuutesi varusmiespalvelukseen eli palveluskelpoisuus. Lisäksi kutsunnoissa päätetään palvelusajankohtasi ja -paikkasi tai palveluksesta vapauttaminen.

Jos olet jo reservissä, voit vaikuttaa sijoitukseen kertausharjoituksissa tai käymällä MPK:n jalkaväkeen liittyvillä kursseilla.

 

Video kutsunnoista
Uudenmaan jääkäripataljoona marssii yön yli kestävän jalkamarssin Vantaalta Helsinkiin

Kaartin jääkärirykmenttiin kuuluva Uudenmaan jääkäripataljoona viettää perinnepäiväänsä lauantaina 9.3.2024. Perinnepäivää edeltää perinteinen Joutselän marssi torstain [...]

Lue artikkeli
Jalkaväkisotilaan eettinen toimintakyky

Pekka Asikainen, Kenttäpiispa, Fältbiskop, Field Bishop, Pääesikunta, Huvudstaben, Defence Command ———— Puolustusvoimat tarkastelee sotilaan toimintakykyä [...]

Lue artikkeli

Testaa tunnetko suomalaisten maanpuolustahdon?

Testi

Perinteet jalkaväessä

Jalkaväen synnystä Suomeen voidaan esittää monta tulkintaa. Virallinen tulkinta julkistettiin, kun jalkaväki vietti ensimmäistä vuosipäiväänsä 18. marraskuuta 2015. Tuona päivänä vuonna 1555 perustettiin ensimmäinen suomalainen lippukunta, joka vastasi nykyistä joukko-osastoa. Jalkaväen yhteisten perinteiden vahvistamista ei kiirehditty, koska monella jalkaväkijoukolla on vahvat omat perinteet.

Lue lisää

Kokemuksia jalkaväestä

Kouluttamista siviilissä ja reservissä

Elisa Suomi-Kuusela (33) on varsinaissuomalainen luokanopettaja ja aktiivista maanpuolustustyötä tekevä reservin yliluutnantti sekä 1-vuotiaan esikoisen [...]

Reserviläisyhdistyksen jäsenestä MPK:n valmiuspäälliköksi

Mats Fagerström (49) on pitkän linjan reserviläistoimija, joka on aikoinaan aloittanut vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan paikallistasolta Tuusulan [...]

Vapaaehtoistoiminnan kautta löytyi oma reserviläispolku

Eerik Tuovinen (31) on usean vuoden ajan toiminut vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa. Hän toimii Helsingin Reserviläisissä, [...]

Kaaderiblogi, osa 1

On tässä taas menty, pari kuukautta on kolmatta vuotta takana ja voi veljet, että on [...]

Reserviläisen koulutuspolku

Reserviläisen ”koulutuspolun” ensiaskelet otetaan jo ennen palvelusta esimerkiksi asuinpaikan tai jopa koulussa tehtävän kielivalinnan muodossa, jolloin monikaan ei vielä tiedä tai tiedosta reservin ajan eri mahdollisuuksia. Kutsunnoissa tehtävien päätösten vaikutukset näkyvät pitkään myös reservissä. Asevelvollinen voi olla itse aktiivinen, jos tietää, mitä haluaa esimerkiksi palveluspaikan ja -ajan suhteen ja minkälaisen koulutuksen haluaisi suorittaa.

Lue lisää

Jalkaväkimuseo

Jalkaväkimuseo esittää ja kertoo monipuolisesti suomalaisen jalkaväen merkityksen sodankäynnissä ja Suomen itsenäisyyden turvaamisessa ennen ja nyt.

Jalkaväkimuseo tuo tositarinat eläviksi.

Museon sivuille